Terugblik op het Grip Symposium

Geldzorgen horen niet bij deze tijd, staat op onze website. Grip bestaat inmiddels al tien jaar, maar de geldzorgen van inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn voorlopig helaas een blijvertje. Drempelvrees en schaamte maken dat hulpvragers niet snel bij hulpverleners terecht komen. Wij van Grip willen die drempels slechten en geldzorgen beter bespreekbaar te maken. Maar hoe doe je dat? Zijn er plaatsen waar succes is geboekt? En hoe doen ze dat daar en kunnen wij in (zowel de professionals als vrijwilligers) daar ideeën voor op doen. Dat waren de gedachten bij het symposium ‘Samen aan de slag’.


Image

Adger van Helden

Wethouder Adger van Helden van de gemeente Katwijk opende het symposium. Zijn boodschap: De gemeente kan alleen niet alles oplossen. Samenwerking tussen professionals en vrijwilligers bij het begeleiden van gezinnen met geldzorgen is voorwaarde voor het verminderen van het aantal gezinnen met geldzorgen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.


Bericht van de Voorzitter

Niet te lang terug, maar vooral vooruit kijken. Aad van der Hout geeft in de video aan waar we vandaan komen en hoe in zijn ogen de toekomst eruit ziet. Minder gezinnen met geldzorgen door samen te werken aan het oplossen van de geldzorgen.


Image

Crista Rouwenhorst en Jan van Es

Crista Rouwenhorst en Jan van Es van Humanitas Almere vertelden over het ‘financieel huis’ waar je zo binnen kunt lopen voor hulp en waar professionals èn vrijwilligers elkaar succesvol aanvullen. Dat heeft inmiddels geleid tot afgestemde begeleiding. De professionals dragen zorg voor het oplossen van de geldzorgen, de vrijwilligers begeleiden de klanten gedurende deze periode.

De presentatie is hier te downloaden


Image

Tom Kolsters

Tom Kolsters van de Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland ging in op het taboe om over geldzorgen te praten. En dat levenskruispunten ( geboorte, trouwen, overlijden, werkloosheid en echtscheiding) uitstekende momenten zijn om te vragen of iemand het financieel ook wel redt. En dat de lokale kerken daar een belangrijke rol bij kunnen en ook moeten spelen

De presentatie is hier te downloaden


Image

Hanny Zwaving

Hanny Zwaving van de gemeente Den Haag liet zien welke ingangen naar hulp er in haar stad voor mensen met geldzorgen zijn. Voor ons leverde dat ook prima ideeën op om schulden vroegtijdig te signaleren.

De presentatie is hier te downloaden


Tot slot

Crista, Jan, Tom en Hanny dank voor jullie enthousiaste en boeiende presentaties en de ideeën die jullie ons aanreikten. Veel deelnemers en ook wij van Grip zijn enthousiast. Willem Nijeboer, de dagvoorzitter, zorgde dat alles gladjes verliep en vuurde de nodige kritische vragen af. Ten slotte de bezoekers, fijn dat je er was en hopelijk heeft het symposium jullie inspiratie voor de toekomst gegeven. Dank aan jullie allen voor een inspirerende middag.

Samen willen we aan de slag! Dan kom je verder!

Aad van der Hout
Voorzitter Grip op de Knip Katwijk

Foto's

Wil je nog eens terugkijken. Dat kan door hier te klikken. Je ziet dan een selectie van de foto’s van de symposiummiddag


SPONSOR