Grip stopt met inloopspreekuur Nassaudreef


katwijk –  Grip op de Knip in Katwijk stopt met het inloopspreekuur. Mensen die in financiële nood verkeren bereiken de hulporganisatie via andere kanalen. Coördinator Gert Verhoeff is er niet rouwig om. ,,Het gaat erom dat we bekend zijn onder de Katwijkers. In een jaar tijd is er welgeteld één persoon langs geweest. Dan moet je besluiten dat die service geen zin heeft.’’

Verhoeff stelt dat in andere gemeenten het inloopspreekuur wel een succes is. ,,Maar in Katwijk gaat het anders, blijkt maar weer eens. Hier bereiken de mensen ons via de mond tot mond reclame en de stukjes die we regelmatig plaatsen in de lokale en regionale media.’’

Vorig jaar zette coördinator Verhoeff wekelijks de deur open van een onderkomen bij de Stichting Huurdersbelangen Duinstreek in de Nassaudreef. ,,We hebben elke maandag daar klaar gezeten. We hebben op internet een actie gestart dat de website van Grip snel te vinden was. Ook hebben we een folder gemaakt die we hebben verspreid in het gebied rond de Hoorneslaan. Die initiatieven hebben Grip niet echt rechtstreeks wat opgeleverd.’’

Bijzonder is het dat het aantal hulpvragers ten opzichte van 2015 steeg met vijftig procent. Er werden vorig jaar 108 Katwijkers bijgestaan met maatjes. Ten opzichte van het aantal ‘wooneenheden’ dat in financiele nood verkeerd – 1500 – is dat eigenlijk weinig, stelt Verhoeff. ,,Daarom moeten we ons blijven profileren. Via Facebook en stukjes in de bladen, dat helpt in Katwijk kennelijk het beste. Verder verwijst Dunavie mensen naar ons door bijvoorbeeld huurschulden hebben. Dat helpt ook.’’

Het stijgende aantal hulpvragers was een reden om op zoek te gaan naar vrijwilligers die de mensen bijstaan. ,,De schulden lopen op in Nederland, waardoor meer probleemgevallen zijn. Daarbij zijn onze vrijwilligers (maatjes) steeds langer bezig met iemand. Dat komt omdat de mensen steeds mondiger worden en niet alles voor zoete koek slikken. We zijn gemiddeld zeven maanden met iemand bezig om het financiële plaatje in orde te krijgen. Dat is twee maanden langer dan vroeger.’’

Verhoeff is blij dat een wervingscampagne vruchten heeft afgeworpen. Tien nieuwe maatjes volgen nu een speciale cursus en kunnen binnenkort worden ingezet. Grip heeft dan de beschikking over veertig maatjes. ,,Daarmee kunnen we weer even vooruit’’, zegt Verhoeff