Meer Maatjes voor hogere schulden


Katwijk – Het aantal schuldhulpmaatjes in de gemeente Katwijk is dit jaar verdubbeld. In het begin van 2013 telde stichting ‘Grip op de Knip’ nog 15 vrijwilligers, nu zijn dat er al 32. Deze zogenaamde ‘Maatjes’ helpen huishoudens in financiële problemen met hun administratie.

knip

Volgens Gert Verhoeff, coördinator van de stichting, komt de versterking als geroepen. “Het aantal vrijwilligers is ook hard nodig om het toenemende aantal aanmeldingen van gezinnen bij te benen”. Of er dit jaar een omslag voor veel mensen in geldnood is geweest, durft de vrijwilliger niet te zeggen. “De drempel waarop mensen naar ons toe stappen voor hulp ligt tegenwoordig veel lager. Dit komt omdat de gêne voor geldproblemen is afgenomen”.

De toestroom van nieuwe Maatjes is nodig, maar heeft ook een grens. “Elke vrijwilliger moet een driedaagse cursus volgen en ieder jaar op herhalingstraining gaan. Dit kost geld, dus we kunnen niet eeuwig blijven groeien”.

Aan de groei van de aanmeldingen zit geen plafond, volgens de coördinator. “De wachtlijst gaat wel wat langer worden, maar iemand hulp weigeren, dat zal nooit gebeuren.”

Overgenomen uit Leids Dagblad – 12 november 2013