Jaarverslag 2017: meer goedkope huurwoning nodig


Grip op de Knip vraagt politiek aandacht voor voorkomen van schulden

Meer goedkope huurwoningen in Katwijk, voorkomen dat mensen in de schulden komen en het vereenvoudigen van formulieren. Dat is de dringende boodschap van de hulpverleningsorganisatie Grip op de Knip aan de Katwijkse gemeenteraad.

Voorzitter Aad van der Hout is bezorgd, meldt hij in het jaarverslag. Hij weet dat er veel meer mensen, meer dan tweeduizend gezinnen, in de gemeente in financiële problemen zitten of dreigen te raken. ‘Slechts’ tachtig klopten aan voor hulp.
Grip heeft alle politieke partijen in de gemeente benaderd om meer te doen om schulden bij burgers te voorkomen. Goedkopere huurwoningen kunnen daarbij helpen. Van der Hout: ,,We willen de mensen bereiken en ze direct helpen om nog meer problemen te voorkomen. Blijvende aandacht voor preventie is ons grote doel.”

Grip geeft sinds vorig jaar de cursus ‘Budgetteren kun je leren’, maar de animo is niet groot. Van der Hout wil dolgraag meer contact met de doelgroep. Van der Hout: ,,Het blijkt lastig kennis op te doen hoe de hulpverlening door de hulpvragers wordt ervaren. Individueel krijgen onze maatjes positieve reacties, maar toen wij aan hulpvragers om een evaluatie vroegen kwam daar geen enkele respons op.’’ Van der Hout vindt het noodzakelijk dat aan de hand van een folder en de nodige publiciteit de vrijwilligersorganisatie reclame voor zichzelf maakt.

Van der Hout is tevreden over de afhandeling van de schulden. Van de tachtig aanvragen werd 84 procent succesvol afgehandeld. Dat terwijl de problematiek steeds ingewikkelder wordt, benadrukt Van der Hout. De 37 vrijwilligers krijgen naast financiële sores ook te maken met sociale problemen bij de hulpvragers. Gemiddeld wikkelden de ‘maatjes’ een dossier in acht maanden af.
Over het algemeen toont Van der Hout zich tevreden over het afgelopen jaar. De samenwerking met instanties als de gemeente, kerken en sponsoren loopt uitstekend. De geïntensiveerde samenwerking met Dunavie heeft zichtbaar resultaat. De verhuurder stuurt een huurder met betalingsproblemen steeds sneller naar Grip.