‘Schulden Katwijkers steeds gecompliceerder’Katwijk – De schulden van hulpvragers in Katwijk zijn steeds gecompliceerder. De mensen zijn mondiger en daardoor soms minder makkelijk aan te sturen terwijl de schulden groter worden. Dat stelt voorzitter Aad van der Hout in het jaarverslag over 2015 van Grip op de Knip.

Deze vrijwilligersorganisatie begeleidt dankzij hulp van 31 speciaal opgeleide ‘maatjes’ mensen met schulden in Katwijk.

Van der Hout maakt zich zorgen dat er meer mensen tijdens het begeleidingsproject stoppen. ,,Het kan een tijd goed gaan, maar het komt voor dat men op het laatste moment weer afhaakt. Er blijft vervolgens alleen schuldsanering over. Het is daarom van belang de hulpvragers te blijven wijzen op het belang van veranderingen in hun uitgaven.’’

In 2015 deden 71 mensen een beroep op hulp van Grip op de Knip. Een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is dat in 2016 in de eerste twee maanden al 23 Katwijkers zich bij de hulpverleners hebben gemeld. Een grote toename. Die is voornamelijk toe te schrijven aan de opening van het inloopspreekuur op maandag en een actie op internet (Google Adwords), waarin mensen worden geleid naar de hulpverlening van Grip op de Knip.

Landelijk gezien zijn er in Katwijk minder mensen met schulden.  In de gemeente gaat het niet om één op de zes, maar om één op de tien huishoudens die kans heeft in de problemen te geraken. Van der Hout: ,,Maar er is nog veel te doen, wij streven naar een situatie dat de problemen nog niet zo groot zijn bij de hulpvragers.’’

Opvallend is verder dat het aantal oudere hulpvragers is toegenomen. Het meeste mensen die hulp zoeken komen uit Katwijk aan Zee.

‘Grip’ is een financieel gezonde organisatie. Wel is het bestuur afgelopen jaar op zoek gegaan naar externe geldschieters. Een aantal landelijke fondsen trok de stekker eruit. Dankzij hulp van plaatselijke bedrijven en instellingen (Stichting Carolusgulden, Dunavie) kwam de begroting rond. Grip wordt  verder gesteund door lokale kerken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg , de gemeente Katwijk, landelijke fondsen: Fonds 1818, Oranjefonds en Goede doelen fonds ING bank.